stiai ca ...?

Toată lumea știe că alimentația joacă un rol crucial in protejarea organismului față de boli, in afara de faptul ca aceasta dictează si felul in care arăti.

Există o multime de opțiuni din care poti alege, multe ingrediente, alimente primare și feluri de mâncare sofisticate, așa că ajungi să nu mai știi ce iți face bine și ce nu, mai ales că de multe ori se intamplă ca variantele mai puțin sănătoase să fie si cele mai gustoase și incitante.

Iată care sunt cateva dintre cele mai indicate alimente, dacă vrei să rămâi sănătos pe o perioadă cât mai mare de timp:
Ciupercile

Consistente și cu abilitatea de a-ți menține senzația de satietate pentru mult timp, ele pot fi și foarte gustoase. Sunt bune pentru prevenirea cancerului și reglarea nivelului de estrogen la femei.

Incearcă sa le gatesti saute, pana se fragezesc, adaugand un strop de vin alb pe ele si apoi tinandu-le putin pe foc pana acesta se evapora. Serveste-le pe langa peste.

Orzul

Acesta este bogat in fibre si apară de colesterolul in exces, putând fi consumat și in combinație cu ciupercile.

Nucile

Ele reprezintă o sursă incredibilă de omega 3, acesta scăzandu-ți nivelul colesterolului rău si crescându-l pe cel bun pentru organism. Consumă-le ca gustări, putând fi luate cu tine oriunde te-ai duce.

Paste din cereale integrale

Ele conțin de 3 ori mai multe fibre decât cele normale, facute din cereale procesate si golite de valoarea lor nutritivă. Nu este neaparat adevărat ca pastele pe care scrie ca sunt facute din mai multe tipuri de cereale să fie si integrale, așa că atenție la ambalaj.

 

Untul de migdale și de arahide

Ambele sunt bogate in grasimi mononesaturate, atât timp cât sunt cât mai naturale și nu mai conțin alți aditivi in afară de putină sare.

 

Ovăz

Ține colesterolul pe linia de plutire și ajuta-ți inima sa funcționeze așa cum trebuie consumând ovăz sub orice forma ar fi el. Alege la micul dejun puțin terci de ovaz pe care poți adăuga niște parmezan, pentru a-i da gust.

 

Quinoa

Quinoa are o gama completa de proteine, aminoacizi si iti ofera satietate si energie in acelasi timp. Este la fel de hranitoare precum carnea, fara sa aiba grasimi sau sa iti creasca colesterolul. Adauga niste zeama de lamaie sau vegetale proaspete tocate marunt pentru a o face si mai sanatoasa.

Lapte degresat

El iti ofera calciu, vitamina B, care ajuta la buna functionare a creierului, si vitamina D, care lupta cu aparitia cancerului. Poti incerca dimineata, in loc sa bei cana obisnuita de cafea, sa bei o cana de lapte cald cu putina aroma de vanilie.

Migdalele

Migdalele sunt pline de acizi grasi mononesaturati, care iti mentin vasele sanguine sanatoase si scad nivelul colesterolului. Consuma-le simple, ca gustare, sau la micul dejun, amestecate cu terzi de ovaz si fructe.

Lintea

Lintea este plina de acid folic, fiind recomandata femeilor insarcinate, pentru ca face foarte bine fatului. Gateste-o cu ulei de masline extravirgin, vin rosu si telina.

Afinele

Afinele se numara printre fructele cu cel mai mare numar de antioxidanti, fiind incredibil de bune, consumate goale sau cu iaurt.

Ouale

In timp ce albusul lor are foarte putine calorii si zero grasimi, galbenusul este mai rau cotat, dar pe nedrept, caci contine vitamina A, B12 si colina, un ingredient bun pentru femeile insarcinate.

Fa un sandvis cu paine integrala, ou feliat, putin ulei de masline, andive, ceapa si rosii si papilele tale gustative vor fi incantate.

Sardinele

Sunt foarte bogate in proteine, vitamina D, B12, dar reprezinta si o sursa excelenta de calciu si omega 3. Incearca sa le asociezi cu castraveti, rosii si patrunjel proaspat.

Spanacul

Mancand spanac vei obtine cantitatea ideala de fier pentru un par sanatos si frumos, dar si flavonoide, niste antioxidanti extrem de importanti. Poate fi consumat un supe, in salate sau tocat si pus in sucuri de legume.

Kiwi

Are vitamina C si este aproape la fel de bogat in potasiu ca banana. Feliaza-l si pune pe el cateva picaturi de miere. Poate fi asociat cu nuca de cocos neindulcita, prajita.

Somon salbatic

Acizii grasi din somon iti vor da o stare de spirit buna si iti vor face pielea sa arate mult mai bine. Daca este salbatic inseamna ca nu este expus toxinelor din bazinele de crestere si ca s-a hranit in mod natural, deci este ferit de orice substante sintetice. Serveste-l cu putin avocado si vei obtine masa perfecta.

Pieptul de pui (de casa)

Atât timp cat nu are si piele pe el, contine in jur de 2,5 grame de grăsime și mai mult de 22 de grame de proteină. Gatește-l oricum dorești, inafară de prajit. Adaugă-i mirodenii si legume din plin.

Ulei de masline extra virgin

Acesta este tot o sursa foarte bună de grasimi mononesaturate, iar folosit cu moderație este indispensabil in alimentația oricarei persoane care vrea sa ramană sănătoasă.

Avocado

Vei obtine 20% din doza recomandată de fibre dacă vei consuma o jumatate de avocado, iar in plus vei beneficia si de o scădere a nivelului colesterolului si vei obține grăsimi mononesaturate. Adaugă puțină zeamă de lamâie pe el pentru un gust mai plăcut, sau niște semințe de susan.

Fasolea

Fasolea este plină de antioxidanți, putând fi adaugată in salate, tocană, ciorbă sau servită singură. Are capacitatea de a te ține sătul multă vreme, ceea ce nu e de neglijat dacă incerci sa slăbești.

Cartofii dulci

Cu cât este mai inchisă culoarea lor, cu atât sunt mai plini de antioxidanți, in special beta-caroten. Fierbe cațiva cartofi, amestecă-i cu un piure de mere si adaugă puțin ardei iute măcinat.

Sfecla

Sfecla este plină de nutrienți precum calciul, vitamine din complexul B și beta-caroten. Iți va alimenta pur și simplu corpul cu energie. Adaugă-i puțin usturoi, ulei de măsline, gatește-o la cuptor și va fi foarte gustoasă.

Dovleac

Și dovleacul are mulți antioxidanți, dar și potasiu care ajută la reglarea presiunii sanguine. Curața-l si gatește-l cu puțin ulei de măsline si cimbru proaspăt.

Portocalele

Sunt o sursă excelentă de vitamina C, care, pe langă faptul ca te ajută să nu te imbolnăvești, ajută si la arderea mai rapidă a grăsimilor, fapt ce te va face să iți păstrezi siluieta mai ușor. Va favoriza si producția de colagen, ceea ce inseamnă ca pielea iși va menține tinerețea pentru mai mult timp.

Iaurt grecesc degresat

Este bogat in probiotice, bacterii care iți imbunătățesc digestia și imunitatea. Un iaurt gros, tare, are in jur de 8 grame de proteine pe o porție normală, de o ceașcă. Il poți amesteca și cu fructe sau verdețuri diverse.

Broccoli

Broccoli este o adevarată mină de aur in ceea ce privește vitamina C, o jumatate de cană avand in jur de 80% din doza zilnică administrată. Incearcă sa-l combini cu usturoi si ardei iute măcinat pentru un gust mai puternic, savoarea sa naturală fiind destul de fadă.

Fasolea neagra

Fasolea neagră, la fel ca cealaltă varietate, are multi antioxidanți dar și magneziu, care menține buna fucționare a mușchilor si a nervilor.